torsdag, juni 11, 2009

Vi ≡ de

I vissa kristna kretsar verkar man dela upp folk som såhär: "Det finns kristna, som har rätt, och icke ännu kristna, som skall kristnas."
Här på Bjärka har jag lärt mig en ny indelning: "Det finns människor som Gud har skapat, och som har oändligt värde av just denna anledning."
Till denna indelning följer sedan följande påstående: "Att inte på riktigt och ärligt vända sig till Gud gör att man missar sitt värde och vem man verkligen är."

3 kommentarer:

Jonas Ådahl sa...

Delar inte påståendet upp en-grupps-indelningen i en gruppmängd likt den först nämnda, där "kristna" blir "inte på riktigt och ärligt vänt sig till Gud" och "resten"?

Är det rättvist att påstå att en person som hittat sitt värde och till den grad möjlig kommit på vem hen verkligen är, dock genom en annan väg kristendomen (religiös eller icke-religiös), inte på riktigt gjort så, med anledningen att vägen är olik från inledarens tänkt rätta väg?

Volatile sa...

Det går inte att helt och fullt verkligen ärligt vända sig till Gud, såvitt jag vet. ;) Men om man inte försöker lär man nog aldrig komma nånvart.

Ponera att det verkligen är så att det finns stora delar av vem man är som inte går att upptäcka utan en relation till Gud. Vore det då rättvist att låtsas som att en människa som ännu inte känner Gud har uppnått något som hon inte i sig själv kan?

Om det å andra sidan, som du påstår (vare detta korrekt eller ej), är så att en människa verkligen kan finna sig själv utan Gud (vilket hon naturligtvis till en viss grad kan, vare sig detta ditt antagande stämmer eller inte), dvs genom endast sig själv och egna (och andras?) prestationer (innebär detta att människan själv kan frälsa sig, och skaffa sig evigt liv?), då är det inte korrekt att påstå det som jag uppfattar det som att du verkar ha påstått att jag har påstått. Sen kan man säkert få det till att inkorrekthet implicerar orättvisa om man vill.
Jag förstår din invändning, och jag är naturligtvis inte säker på mitt uttalande -- jag är knappast varken alla människor eller Gud -- men jag tror ändå det ligger något i det jag har skrivit.

Volatile sa...

Sen vad gäller kristendomen som enda vägen har jag inga egna erfarenheter att stå på, utan bara sådant jag har läst och hört mig till.
Men det var ju knappast det som mitt inlägg handlade om, även om det är min åsikt.